De beste iOS 16 functies

Apple heeft iOS 16 aangekondigd. iOS 16 is de opvolger van iOS 15 en brengt weer veel verbeterpunten en nieuwe functies naar Apple devices. Vanaf september zal iOS 16 beschikbaar zijn voor iedereen met een geschikte iPhone. Wat is er veranderd in iOS 16? In deze blog leggen we uit wat de beste en grootste verbeteringen zijn.

iOS 16 functies

iOS 16 functies 

Toegangsscherm volledig personaliseren

Het toegangsscherm wordt in iOS 16 volledig vernieuwd. Personaliseer het toegangsscherm met je eigen achtergrondfoto, eigen thema en widgets. Pas eenvoudig de weergave van de datum en tijd aan door gebruik te maken van een leuke kleur of style.
Daarnaast kun je widgets toevoegen die overeenkomen met die van de Apple Watch. Voeg informatie toe van bijvoorbeeld je ingestelde alarm, geplande afspraken of je batterijniveau.

Nieuw is de galerij van het toegangsscherm. Vind er leuke thema’s of creëer je eigen toegangsscherm met je favoriete emoji of kleurencombinatie. Daarnaast is het mogelijk om “Live activiteiten” toe te voegen aan je toegangsscherm. Dit is een nieuwe functie, waarmee je direct actuele zaken kan bijhouden, zoals een sportwedstrijd of workout. Kortom: het toegangsscherm is volledig vernieuwd en je kunt in een oogopslag veel belangrijke informatie laten weergeven.

iOS 16 toegangsscherm

Passkeys: de nieuwe generatie wachtwoorden

Apple heeft een zeer belangrijke nieuwe functie toegevoegd, namelijk Passkeys. Door gebruik te maken van een Passkey kun je door middel van Face ID of Touch ID een wachtwoord aanmaken. Volgens Apple is dit systeem veiliger dan elk ander wachtwoordsysteem met tweestapsverificatie, omdat je niet zelf meer een wachtwoord hoeft aan te maken. In de plaats van een wachtwoord in te typen, wordt er een unieke digitale sleutel op je apparaat opgeslagen. Het grote voordeel is dat wachtwoorden hierdoor niet meer uitgelezen kunnen worden door hackers. Passkey is ook beschikbaar op Android en Windows devices.

Kaarten-app nu met tussenstops

De kaarten-app is in iOS 16 wederom verbeterd. De 3D weergave wordt beter weergegeven en zal nu ook naar Nederland komen. Daarnaast is een veelgevraagde functie toegevoegd, namelijk het toevoegen van tussenstops. In de nieuwe kaarten-app kun je nu eenvoudig tussenstops toevoegen in je route, zonder dat de route wordt onderbroken en deze weer opnieuw herstart moet worden. Er kunnen in totaal 15 locaties (inclusief begin- en eindpunt) worden toegevoegd aan je route. Tussenstops kunnen gemakkelijk worden aangepast of worden verwijderd. De tussenstops zijn al mogelijk in Google Maps, maar nu gelukkig ook in de Apple Kaarten-app.

Beveilingsupdates apart downloaden

Apple gaat vanaf iOS 16 belangrijke beveiligingsupdates apart aanbieden. Wanneer je een beveiliging verbetering wilt downloaden, is het vanaf iOS 16 niet meer noodzakelijk om een complete iOS update te downloaden, maar kan het ook door enkel een beveiligingsupdate te downloaden en installeren. Voordeel is dat je niet elke grote iOS update verplicht hoeft te downloaden waar wellicht functies in zitten waar je niet blij van wordt. Op deze manier kun je jouw iPhone wel up-to-date houden qua beveiligingsupdates.

Belangrijk is wel te melden dat app functies niet kunnen werken of misschien kunnen crashen, wanneer apps door ontwikkelaars wel worden geüpdatet naar de nieuwste iOS versies. RAPP Software raadt dan ook altijd iedereen aan om problemen te voorkomen door te updaten naar de meeste recente iOS update, wanneer deze door Apple beschikbaar wordt gesteld.

Gedeelde fotobibliotheek om samen te genieten

Herken je dit probleem? Je gaat samen op vakantie en iedereen maakt mooie foto’s met zijn eigen telefoon. Graag wissel je dan de foto’s uit met je medereizigers, alleen hoe? Apple heeft een nieuwe functie in iOS 16 geïntroduceerd, namelijk gedeelde fotobibliotheek. Dit is een aparte fotobibliotheek waar in totaal maximaal 6 mensen aan kunnen deelnemen en waar foto’s eenvoudig met elkaar kunnen worden gedeeld. De gedeelde bibliotheek staat los van je eigen bibliotheek op je iPhone.

Deze nieuwe functie kun je gemakkelijk activeren in de camera-app en de gemaakte foto’s zullen dan automatisch worden toegevoegd aan de gedeelde fotobibliotheek. Sta je bijvoorbeeld samen op een foto of worden de foto’s op eenzelfde locatie gemaakt, deel ze dan eenvoudig in iOS 16 met de gedeelde fotobibliotheek. Heb je geluk dat iemand in de groep van je gedeelde fotobibliotheek goed foto’s kan bewerken? Dan zullen de bewerkingen ook direct gesynchroniseerd worden met de rest van de mensen in de groep.

Verbeterde notificaties

De notificaties zijn vernieuwd en komen nu vanuit de onderkant op het toegangsscherm. Op deze manier blijft het toegangsscherm met de gepersonaliseerde informatie goed zichtbaar. Ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om ook widgets te ontwikkelen voor het toegangsscherm, dus het is aannemelijk dat er in de toekomst nog meer widgets bij zullen komen.

iOS 16 notificaties

Mail-app met extra functies

De mail-app is in iOS 16 verbeterd en heeft een aantal leuke nieuwe functies. Verstuur je een e-mail met de mail-app, maar kom je erachter dat je bijvoorbeeld een bijlage bent vergeten toe te voegen of heb je niet alle ontvangers toegevoegd? Dan is het vanaf nu mogelijk om binnen 10 seconden na het versturen van je e-mail deze alsnog terug te halen. Je hebt dus niet erg veel tijd, maar de functie is bedoeld om snel een verstuurde mail alsnog te wijzigen.

Daarnaast kun je nu ook in de mail-app e-mails inplannen om op een later tijdstip te versturen. Verder kun je een ontvangen e-mail snoozen, zodat je deze pas leest op het moment dat je tijd hebt. Je stelt dan eenvoudig in om later alsnog een herinnering te krijgen van de te ontvangen e-mail.

Woning-app is volledig geüpdatet

De woning-app is door Apple opnieuw ontworpen. De tabbladen voor kamers zijn verwijderd en in een lijst geplaatst. De app ziet er een stuk mooier uit en heeft nieuwe achtergronden gekregen. Natuurlijk kun je ook nog je eigen achtergrond instellen. Onder de categorieën staan de accessoires met bovenaan de scenes en je favoriete apparaten. Stel je hebt thuis een aantal beveiligingscamera’s, dan bekijk je ze nu samen met elkaar. Daarnaast is het nu mogelijk om je woning-app toe te voegen aan het vernieuwde toegangsscherm. Check de temperatuur binnen of activeer direct vanuit het toegangsscherm een scene.

Gezondheid: medicijnen en conditie

Apple heeft de gezondheid-app voorzien van een nieuwe functie, namelijk medicijnen. Scan met de camera van je iPhone de medicijninformatie van een medicijndoosjes en voeg deze toe aan de gezondheid-app. Dit alles kan natuurlijk ook handmatig.
Daarnaast is de conditie-app toegevoegd op de iPhone. De sensoren in de iPhone worden gebruikt om je bewegingen te bepalen. Dit zal waarschijnlijk wel minder nauwkeurig zijn als de sensoren in een Apple Watch. Voeg gemakkelijk doelen toe met de conditie-app op je iPhone en sync deze met je Apple Watch.

App-updates

App ontwikkelaars zullen de ontwikkelde apps moeten updaten voor iOS 16. Apple voegt vaak nieuwe softwarecode toe en verandert ook regelmatig functies, waardoor apps niet meer optimaal werken. Binnen RAPP Software hebben wij de apps ook geüpdatet, zodat deze zijn geoptimaliseerd voor iOS 16. Wil jij jouw app ook laten updaten? Neem dan contact met ons op.

iOS 16 installeren op je iPhone

iOS 16

Wanneer de nieuwe *iOS versie beschikbaar is krijg je automatisch een melding met een software update naar iOS 16.
*Wil je de iOS update handmatig uitvoeren? Volg dan onderstaand stappenplan.

Bekijk eerst onderstaande tips:

Tip 1:

Controleer of jouw iPhone in aanmerking komt voor de iOS 16 update.
De volgende iPhones worden ondersteund:

 • iPhone 14 serie
 • iPhone 13 serie
 • iPhone 12 serie
 • iPhone SE (2e generatie of nieuwer)
 • iPhone 11 serie
 • iPhone XS (Max)
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8 (Plus)

Tip 2:

Maak een back-up van je toestel. Wanneer er tijdens de installatie toch iets mis gaat, heb je altijd nog een back-up met al jouw gegevens. Een back-up kan eenvoudig worden gemaakt via je iCloud.

Tip 3:

Zorg ervoor dat je voldoende opslagruimte beschikbaar hebt op je iPhone. Het is aan te raden minimaal 2 GB aan ruimte vrij te houden voor de iOS 16 update. De ruimte is afhankelijk van je model iPhone.

iOS 16 downloaden en installeren

Opmerking: zorg dat je iPhone minimaal 50% is opgeladen.

 1. Ga naar instellingen > Algemeen > Software update.
 2. Controleer of er een software update beschikbaar is, nu zal dit iOS 16 zijn.
 3. Installeer iOS 16 en accepteer de voorwaarden.
 4. Wacht tot de installatie is voltooid, nu is iOS 16 geïnstalleerd.

*iOS 16 is beschikbaar vanaf september


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven