De beste iOS 15 functies

Apple heeft in september zijn jaarlijks nieuwe update van de iPhone uitgebracht, namelijk iOS 15. iPhones kunnen vanaf nu worden geüpdatet  van iOS 14 naar iOS 15. Wat is er verandert in iOS 15? In deze blog leggen we uit wat de beste en grootste verbeteringen zijn.

IOS 15 FUNCTIES

iOS 15 functies 

Focus: Niet Storen

Focus is een nieuwe functie in iOS 15. Met deze functie stel je in welke apps en personen je mogen storen en op welk moment.
Stel je voor je bent lekker aan het sporten en wil je niet gestoord worden door bijvoorbeeld werk meldingen, stel dan Focus in. Ontvang alleen nog meldingen die jij wilt. Bepaal zelf van wie of van welke apps.
Stel vandaag jouw Focus nog in, je kunt kiezen uit vier opties: ‘Niet store’, ‘Slaap’, ‘Persoonlijk’ en ‘Werk’.

Focus

Focus instellen in iOS 15

 1. Open instellingen en kies Focus.
 2. Kies waar jij een Focus voor aan wilt maken (Niet storen, Persoonlijk, Slaap of Werk).
 3. Voeg de personen toe die jou wel meldingen mogen sturen.
 4. Selecteer vervolgens de apps die jou meldingen mogen sturen.
 5. Zet de Focus schakelaar op groen, zodat de Focus actief wordt.
 6. Schakel Focus automatisch in door een schema of automatisering toe te voegen.

Kaarten app met veel vernieuwingen

De kaarten app in iOS 15 is verbeterd. Het uiterlijk van de Apple kaarten app is verbeterd en er zijn vele functies toegevoegd. De kaarten bevatten nu meer details en wat kleuren zijn aangepast. Straatnamen hebben een nieuwe uiterlijk en de hoofdwegen zijn nu grijs en niet meer de gele kleur als in iOS 14. Een leuke vernieuwing is dat er nu een wereldbol verschijnt, wanneer je volledig uit zoomt in de kaarten app. Daarnaast heb je nu meer keuzes in kaarten. Er is namelijk een nieuwe kaart, genaamd ‘Auto’, toegevoegd. Met deze nieuwe kaart zie je hoe druk het op de weg is. Ook zijn in sommige wereldsteden 3D weergave toegevoegd. Helaas is dit nog niet mogelijk in Nederland.

Weer app met dynamische achtergronden

De weer app in iOS 15 is enorm verandert. De achtergronden in de app zijn dynamisch geworden en geven het huidige weerbeeld weer. Daarnaast kun je eenvoudig overschakelen naar een neerslagkaart of een kaart waarmee je de luchtkwaliteit kunt zien. De app bevat ook vanaf nu tegels met weer informatie, dit oogt wat minder druk dan voorheen, waar de informatie in een lange lijst werd weergegeven.

Kaarten app

Safari is makkelijker te gebruiken

Het design in safari is verbeterd. De adresbalk is nu onderaan het scherm geplaatst in plaats van bovenaan. Dit heeft als voordeel dat je gemakkelijker een url kan intypen. Daarnaast is de safari browser wat minimalistisch geworden en kun je nu eenvoudig wisselen tussen de verschillende tabbladen.

Wil je toch de adresbalk weer bovenin het scherm plaatsen, geen probleem. Volgt de onderstaande stappen:

 1. Open instellingen en kies safari.
 2. Scroll vervolgens na de ‘Tabbladen’ tegel en selecteer ‘Een tabblad’.

Verbeterde notificaties

De notificaties zijn vernieuwd en worden vanaf nu gegroepeerd weergegeven. Daarnaast worden de notificaties compacter weergegeven. Apple zet niet meer standaard de naam van de bij behorende app in de melding, omdat nu het app icoon groter wordt weergegeven. De naam van de app wordt nu in de titel weergegeven, maar ontwikkelaars kunnen bij een melding hier ook handmatig een tekst neerzetten, dan zie je alleen aan het app icoon van welke app de melding komt.

Facetime nu ook voor Android

Vanaf iOS 15 is het nu mogelijk om ook FaceTime te gebruiken via Android, dankzij een openbare FaceTime link. Plan eenvoudig een FaceTime gesprek in je agenda en nodig je vrienden of familie uit via een link. Daarnaast heeft Apple het beeld en audio kwaliteit verbeterd. Met de nieuwe portretmodus wordt de achtergrond van jou FaceTime gesprek geblurd. Niemand zal dan nog zien dat jij je kamer nog niet netjes is opgeruimd. Een andere grote nieuwe functie is SharePlay. Hiermee kun je eenvoudig content of schermen met elkaar delen tijdens een FaceTime gesprek. Kijk doormiddel van SharePlay gezamenlijk naar een leuke film en serie of luister muziek via Apple Music.

Quickpath nu ook in Nederland

Quickpath is nu eindelijk beschikbaar in Nederland. Veeg eenvoudig over het toetsenbord, waarmee je nog sneller jou berichten of emails kunt typen.

Privacy updates

De privacy is zoals in vrijwel elke update verbeterd. Er zitten meerdere nieuwe functies in die zorgen dat je privacy beter beschermd wordt. Met iCloud+ maak je nu snel een tijdelijk een willekeurige e-mailadres aan door gebruik te maken van de functie ‘verberg mijn email’. Hiermee krijg je meer privacybescherming bij emails en nieuwsbrieven. Daarnaast komt er een op den duur een App Privacy Rapport, vergelijkbaar met Safari Privacy Rapport, waarin je kunt zien welke trackers apps allemaal gebruiken. Apple voert verder verbeteringen door in de beveiliging, zoals twee factorcodes in iCloud sleutelhanger.

App updates

App ontwikkelaars zullen de ontwikkelde apps moeten updaten voor iOS 15. Apple voegt vaak nieuwe software code toe en verandert ook regelmatig functies waardoor apps niet meer optimaal werken. Binnen RAPP Software hebben wij de apps ook geüpdatet, zodat deze zijn geoptimaliseerd voor iOS 15. Wil jij ook jou app laten updaten? Neem dan contact met ons op.

iOS 15 installeren op je iPhone

IOS 15

Wanneer de nieuwe iOS versie beschikbaar is krijg je automatisch een melding met een software update naar iOS 15.
Wil je de iOS update handmatig uitvoeren? Volg dan onderstaand stappenplan.

Bekijk eerst onderstaande tips:

Tip 1:

Controleer of jouw iPhone in aanmerking komt voor de iOS 15 update

De volgende iPhones worden ondersteund:

 • iPhone 13 serie
 • iPhone 12 serie
 • iPhone SE (2020)
 • iPhone 11 serie
 • iPhone XS (Max)
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8 (Plus)
 • iPhone 7 (Plus)
 • iPhone 6s (Plus)
 • iPhone SE (2016)

Tip 2:

Maak een backup van je toestel. Wanneer er tijdens de installatie toch iets mis gaat heb je altijd nog een backup met al jouw gegevens. Een backup kan eenvoudig worden gemaakt via je iCloud.

Tip 3:

Zorg ervoor dat je voldoende opslagruimte beschikbaar hebt op je iPhone. Het is aan te raden minimaal 2 GB aan ruimte vrij te houden voor de iOS 15 update. De ruimte is afhankelijk van je model iPhone.

Installeer iOS 15

Opmerking: zorg dat je iPhone minimaal 50% is opgeladen.

 1. Ga naar instellingen > Algemeen > Software update.
 2. Controleer of er een software update beschikbaar is, nu zal dit iOS 15 zijn.
 3. Installeer iOS 15 en accepteer de voorwaarden.
 4. Wacht tot de installatie is voltooid, nu is iOS 15 geïnstalleerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven